Prin navigarea în continuare pe site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea de cookie-uri. Mai multe informații despre cookie-uri găsiți aici.

Colac grecesc de Paște (Tsoureki)

Irezistibil de bun

aprox. 20 bucăți

grad de dificultate mediu 60 Minutes

Ingrediente

Ingrediente

pentru rețeta Colac grecesc de Paște (Tsoureki)

Pentru aluatul dospit:

200 g unt sau margarină moale
200 ml lapte
750 g făină
1 cub Drojdie proaspătă Dr. Oetker
100 g zahăr
2 plicuri Zahăr Vanilat Bourbon Dr. Oetker
1 plic Finesse coajă rasă de portocale Dr. Oetker
1 linguriță anason măcinat
1 praf sare
1 ou
1 albuș

Adițional:

folie aluminiu

Pentru decorare:

1 gălbenuș
1 lingură lapte
aproximativ 2 linguri semințe de susan
3 ouă

Mod de preparare

Mod de preparare

1

Untul/margarina se topește într-o cratiță mică, apoi se lasă la răcit. Laptele se încălzește

2

Aluatul dospit: Făina se pune într-un vas, iar în mijloc se formează o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmată, zahărul și puțin lapte cald. Se amestecă încet cu o furculiță, iar prealuatul astfel obținut se lasă la dospit la temperatura camerei, cca. 15 minute. Tava se tapetează cu hârtie de copt.

3

Se adaugă restul ingredientelor și se amestecă totul cu spiralele de frământat ale mixerului, la început la viteză mică, apoi la viteză mare, cca. 5 minute, până ce se obține un aluat omogen. Acesta se acoperă şi se lasă la dospit într-un loc călduț, până ce își mărește vizibil volumul.

4

Aluatul se răstoarnă pe un blat tapetat în prealabil cu făină și se frământă puțin. Se iau trei sferturi din cantitatea de aluat și se formează 3 rulouri cu lungime de cca. 40 de cm, care se împletesc într-o cunună (colac), iar capetele se presează bine laolaltă. Colacul se așază în tava de copt, după care, cu ajutorul unui sucitor, se formează o adâncitură sub forma unui jgheab, pe linia de mijloc. Din aluatul rămas, se formează un rulou de 80 de cm lungime, care se răsucește sub forma unei ghirlande cu trei bucle. Aceasta se așază în jgheabul format anterior, iar buclele se întind puțin. Se formează ghemotoace din folie de aluminiu, de forma unor ouă, care se apasă în aluat, în cele trei bucle, pentru a forma 3 locuri, în care ulterior se vor așeza ouă.

5

Gălbenușul se bate împreună cu laptele, iar cu amestecul obținut se unge colacul. Se presară deasupra semințele de susan, apoi se lasă din nou la dospit până ce își mărește vizibil volumul. Tava se introduce în cuptor, pe grătarul din mijloc.

Cuptor electric: 180°C

Cuptor cu aer cald: 160°C

Durată de coacere: aproximativ 35 Min.

6

Colacul se scoate din tavă, cu tot cu hârtia de copt, și se lasă la răcit pe un grătar de bucătărie. Cocoloașele din folie de aluminiu se scot iar în locul lor se așază cele 3 ouă, fierte și vopsite în prealabil.

Informații nutriționale pentru rețeta Colac grecesc de Paște (Tsoureki)

Per porție / bucată Per 100 g / ml