Prin navigarea în continuare pe site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea de cookie-uri. Mai multe informații despre cookie-uri găsiți aici.

Rețeta: Cozonac moldovenesc cu nucă

Gust autentic de cozonac plin cu nucă

aprox. 2 bucăți

grad de dificultate ridicat 180 Minutes

Ingrediente

Ingrediente

pentru rețeta Cozonac moldovenesc cu nucă

Pentru aluat:

1 ½ kg făină
8 ouă (la temperatura camerei)
250 ml lapte cald
100 ml apă minerală carbogazoasă (la temperatura camerei)
2 linguri unt (la temperatura camerei)
5 linguri smântână (la temperatura camerei)
500 g zahăr
60 g Drojdie proaspătă Dr. Oetker
4 linguri ulei
2 lingurițe Esențe de vanilie 38 ml Dr. Oetker
2 plicuri Finesse coajă rasă de lămâie Dr. Oetker

Pentru umplutură:

500 g nuci
250 g zahăr
1 plic Zahăr Vanilinat Dr. Oetker
aproximativ 4 linguri Cacao Dr. Oetker
1 linguriță Esență de vanilie 38 ml Dr. Oetker
1 plic Finesse coajă rasă de lămâie Dr. Oetker

Mod de preparare

Mod de preparare

1

Prepararea

Cernem făina, apoi punem drojdia la dizolvat cu 2-3 linguri lapte cald, 1 lingură de zahăr și 2 linguri de făină. Când aceasta crește o punem în mijlocul făinii (facem o gaură în mijloc să putem pune drojdia și să nu se împrăștie). Lăsăm acoperit 20 de minute, apoi adăugăm ouăle bătute, untul, smântâna, zahărul și aromele. Începem să frământăm, adăugăm laptele cald și apa minerală. Spre sfârșit adăugăm și cele 4 linguri de ulei. Frământăm bine până aluatul nu se mai lipește de mâini și devine neted. Îl lăsăm să crească la un loc cald până își dubleză volumul, sau chiar mai mult de atât.

2

Pregătim umplutura amestecând într-un vas toate ingredientele.

3

Când aluatul este crescut, îl împărțim în două, apoi fiecare bucată în alte trei părți egale. Întindem fiecare bucățică de aluat în forma dreptunghiulară, întindem umplutura, apoi rulăm, strângând la capete să nu ne iasă umplutura. Împletim cele trei bucăți și le punem în tavă, având grijă să punem capetele dedesubt.

4

Lăsăm să crească în tavă încă 10-20 de minute, apoi coacem cozonacii în cuptorul preîncălzit la 180°C în jur de 60 de minute – poate fi și mai mult, în functie de puterea cuptorului (facem testul cu scobitoarea – cozonacul fiind foarte înalt, vom avea nevoie de un băț de frigărui din lemn). Îi vom acoperi imediat cum prind culoare pentru a nu se arde la suprafață.

Cuptor electric: 180°C

Cuptor cu aer cald: 160°C

Durată de coacere: aproximativ 60 Min.

5

Când sunt gata, îi scoatem și îi ungem cu un ou bătut, apoi îi mai lăsăm în cuptor 1 minut. Putem să îi pudrăm cu zahăr sau îi lăsăm așa.

Informații nutriționale pentru rețeta Cozonac moldovenesc cu nucă

Per porție / bucată Per 100 g / ml