Flag

Tort cu ciocolată și sos de zmeură

10 porții
Medie
60
Un tort delicios și aromat, cu zmeură și ciocolată
Ingrediente
Preparare
Picture -
Picture -
TE RUGĂM SĂ EVALUEZI REȚETA
Cum a ieșit această rețetă??

Rețete asemănătoare

Rețete asemănătoare

Picture - Hero image

Ingrediente

Pentru blat
250 gfăină tip 000
250 gzahăr
85 gCacao - Unt de cacao minim 20% Dr. Oetker
2 lingurițeBicarbonat de sodiu alimentar Dr. Oetker
1 lingurițăPraf de copt Dr. Oetker
1 prafsare
240 mllapte
120 mlulei
1 lingurițăEsență naturală de vanilie Madagascar
2ouă
200 mlapă fierbinte
Pentru sosul de zmeură
250 gzmeură congelată sau zmeură proaspătă
50 gzahăr
1 lingurăAmidon alimentar Gustin Dr. Oetker
Pentru cremă
250 gciocolată cu lapte
200 mlsmântână pentru frișcă
500 gbrânză Mascarpone (cremă)
50 gzahăr pudră
1 prafsare
1 lingurițăEsență naturală de vanilie Madagascar
Pentru decorare
zmeură proaspătă

Afișare produse

Picture - Cacao - Unt de cacao minim 20% Dr. Oetker
Picture - Bicarbonat de sodiu alimentar Dr. Oetker
Picture - Praf de copt Dr. Oetker
Picture - Amidon alimentar Gustin Dr. Oetker
1

Pregătirea blatului

Într-un bol pregătim mai întâi blatul, începând cu ingredientele uscate - făina (care a fost cernută în prealabil), cacaoa neagră, bicarbonatul de sodiu, zahărul vanilat Bourbon și praful de copt. Adăugăm apoi zahărul și sarea, împreună cu o linguriță de esență de vanilie și le amestecăm bine cu o furculiță, până se omogenizează totul.
Într-un alt bol încăpător pregătim ingredientele umede - amestecăm energic cu un tel ouăle, uleiul și laptele, până se omogenizează complet.
Cu ajutorul unui mixer, încorporăm apoi ingredientele umede peste cele uscate și adăugăm apa fierbinte. Mai mixăm încă 2-3 minute, până ce zahărul s-a topit complet și toate ingredientele sunt bine omogenizate.
Tapetăm apoi o tavă rotundă de tort (cu bază detașabilă, cu diametru de 20 cm), cu hârtie de copt, atât pe fundul tăvii, cât și pe margini și turnăm compoziția de blat în această tavă, apoi o nivelăm bine. Se coace la 180 grade pentru 55-60 min, până ce blatul este complet copt. Dacă se folosește o tavă cu diametrul de 22-24 cm, blaturile vor ieși ceva mai subțiri. Dacă se folosește o tavă cu diametru de 26 cm, o să se obțină doar două blaturi. Dacă aveți la dispoziție 3 tăvi identice, se pot coace în mod individual cele 3 blaturi necesare pentru acest tort. 
Când este gata, scoatem blatul din cuptor, îl lăsăm să se răcească complet, timp în care ne apucăm de pregătit crema și sosul de zmeură.

Poziție grătar: central

Durată de coacere: 60 Minute

Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C

2

Pregătirea sosului de zmeură

Pentru sos, punem zmeura congelată, zahărul și amidonul într-un ibric la foc mic și amestecăm constant în ele până începe să se închege. Dacă se folosește zmeură proaspătă, va fi nevoie să se adauge peste fructe 2-3 linguri de apă pentru a avea suficient lichid pentru fierbere. După aproximativ 5 minute, când sosul de zmeură este bine închegat, îl luăm de pe foc și îl transferăm într-un alt vas, unde îl lăsăm să se răcească complet.

3

Pregătirea cremei de ciocolată

Încălzim smântâna pentru frișcă pe foc, până aproape de punctul ei de fierbere, apoi o turnăm peste ciocolata ruptă în bucățele mici și lăsăm compoziția deoparte, timp de aproximativ 5 minute, ca să se topească bine ciocolata. Amestecăm apoi cu o spatulă în crema formată, până ce toată ciocolata este topită complet. Dacă ciocolata încă nu s-a topit complet, compoziția se mai poate pune câteva minute la bain marie. Când este gata, dăm la rece acest ganache de ciocolată pentru minim 4-5 ore, până se întărește bine.
Când ganache-ul s-a întărit, îl scoatem din frigider și îl mixăm la viteză mare, alături de crema de mascarpone, zahărul pudră, sarea și esența de vanilie, până obținem o cremă fină, aerată și stabilă.

4

Montarea tortului

Tăiem blatul de tort, care s-a răcit între timp, în 3 straturi egale și începem asamblarea tortului. Pregătim un platou pe care vom așeza tortul și inelul tăvii în care am copt blaturile. În interiorul inelului așezăm puțină hârtie de copt sau folie acetat, pentru a preveni lipirea tortului de marginile inelului.
Așezăm pe platou, în interiorul inelului, primul strat de blat. Blatul nu necesită însiropare, pentru că este pufos și moale dar dacă se dorește, blatul se poate însiropa suplimentar, după preferințe, cu un compot de fructe. Peste primul blat așezăm apoi o parte din cremă, pe care o nivelăm ușor și o parte din sosul de zmeură. Continuăm cu al doilea blat, a doua parte din cremă și restul din sosul de zmeură. Finalizăm montarea tortului cu ultimul blat și ultima parte din cremă, pe care o nivelăm bine la final cu o spatulă.

5

Decorarea tortului

Cu ajutorul unui pos și a unui dui, decorăm tortul pe deasupra cu crema rămasă și cu zmeură proaspătă. Dăm apoi tortul la rece pentru 4-5 ore sau peste noapte.
După ce tortul s-a răcit și s-a întărit complet, îndepărtăm inelul de la tava de copt, hârtia de copt sau folia de acetat. Tortul este gata acum și se poate tăia pentru a se servi.