Pentru a pregăti marțipanul cu care se va acoperi tortul și din care se vor pregăti decorurile, se încorporează prin frământare zahărul pudră în marțipan. Se colorează apoi marțipanul cu colorant alimentar roșu pentru a obține o nuanță de roz. Un sfert din cantitatea de marțipan se colorează în roșu intens și se modelează sub forma unui fundițe. Pentru aceasta, se întinde marțipanul într-o foaie cu grosimea de 5 mm din care se taie o bandă lungă, cu o crestătură în mijloc și cu marginile mai înguste. A se vedea modelul. Se îndoaie ambele capete spre mijloc și se presează. Se asigură cu folie de prospețime. Se decupează o fâșie de marțipan de cca 1,5 x 9 cm și se înfășoară în jurul mijlocului fundiței. Se lasă toate piesele astfel formate să se usuce la temperatura camerei cel puțin 24 de ore. Marțipanul neutilizat se păstrează înfășurat în folie de prospețime ca să nu se usuce.
Pentru blat, se preîncălzește cuptorul (electric cu încălzire sus-jos la 180°C). Se tapetează cu hârtie de copt baza formelor de copt. Cu mixerul cu paletele de batere se freacă spumă untul cu zahărul și sarea. Se încorporează ouăle, unul câte unul pe rând. Se spală portocalele în apă fierbinte. Se usucă și se răzuiește coaja. Se stoarce sucul. Într-un al doilea vas de mixare (bol) se amestecă făina, făina de porumb, praful de copt, coaja rasă de portocală și scorțișoara. Se încorporează alternativ, pe rând amestecul de făină și sucul de portocale în untul frecat. Se continuă baterea până la obținerea unei compoziții legate, omogene. Compoziția se repartizează egal în cele două forme de copt și se coace circa 40 de minute. Se scot formele din cuptor și se lasă să se răcească complet. Apoi se scot blaturile din formele de copt și se îndepărtează hârtia de copt. Fiecare blat se taie în două, transversal astfel încât se vor obține 4 straturi de blat.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 40 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Pentru a prepara crema, se spală portocalele în apă fierbinte, se usucă și apoi se răzuiește coaja. Se amestecă laolaltă zahărul pudră, întăritorul de frișcă, coaja rasă de portocale și scorțișoara. Cu mixerul se freacă brânza mascarpone până ce devine cremoasă, adăugând treptat smântâna, sub batere continuă. Imediat ce crema începe să se întărească se încorporează încet amestecul de zahăr și se bate până ce se obține o cremă legată, omogenă.
Se așază una din foile inferioare de blat pe un platou de tort și se acoperă cu un strat de cremă. Se acoperă cu următoarea foaie de blat și se întinde un nou strat de cremă. Se așază cea de-a treia foaie de blat și peste aceasta se întinde un ultim strat de cremă. Se acoperă cu ultima foaie de blat apoi tortul se pune în frigider și se lasă să se răcească.
Între timp, se prepară crema de acoperire. Cu mixerul se freacă spumă untul, zahărul și extractul de vanilie. Apoi se acoperă tortul în așa fel încât să nu rămână nicio porțiune neacoperită de cremă. Se pune înapoi în frigider și se lasă să se răcească.
Se tapetează cu puțin zahăr pudră o suprafață de lucru și pe aceasta se întinde marțipanul roz sub forma unei foi subțiri. Cu această foaie subțire de marțipan se acoperă tortul. Se netezește cu paleta de netezit fondant. Se taie și se îndepărtează orice surplus de foaie de marțipan de la baza tortului. Din marțipanul roșu se taie două fâșii de circa 40 x 3 cm fiecare. Cu puțină apă aceste fâșii se lipesc peste tort așezate astfel încât să dea impresia unor șnururi de cadou. Se decupează două benzi de cca 18 x 3 cm care se așază deasupra pe tort formând mici valuri pentru efect cât mai realist. La final se așază deasupra fundița pregătită anterior, uscată. Se îndepărtează folia de prospețime.
Rețete asemănătoare