Utilizarea Cookie-urilor pe website-ul Dr. Oetker

Acest site plasează module cookie pe dispozitivele computerului dvs. pentru a ajuta website-ul să funcționeze mai bine și pentru a ne ajuta pe noi și partenerii noștri să înțelegem modul în care utilizați website-ul nostru. Utilizarea ulterioară a acestui website (prin click, navigare, derulare) sau eliminarea acestei notificări de tip cookie sunt considerate consimțământ pentru aplicarea și utilizarea cookie-urilor. Pentru mai multe informații despre cookie-uri și despre modul de ștergere a acestora, vă rugăm să vizitați politica noastră de confidențialitate.

Totul despre ciocolată

Câteva kilograme de ciocolată de persoană sunt consumate anual în lume, cu elvețienii în frunte, după cum probabil ați fi ghicit. În Elveția, o persoană consumă, în medie, 8.8 kg de ciocolată. Locul al doilea aparține Germaniei, urmată de Rusia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

E un motiv mai mult decât suficient să ne uităm mai îndeaproape la aurul maro. De unde vine ciocolata, ce varietăți există și ce o face unică?
 

Mai bună decât reputația sa - ciocolata este mai sănătoasă decât ți-ai putea imagina

Antiinflamator și bună pentru suflet  - cercetătorii americani au publicat în cele din urmă un studiu care confirmă ce am bănuit cu toții: ciocolata este bună pentru tine! Studiul demonstrează cât de sănătoasă poate fi ciocolata neagră în realitate. Ciocolata neagră conține flavonoide care protejează sistemul circulator și pot reduce tensiunea arterială.
Aceste lucruri fiind spuse: pe locuri, fiți gata, să mâncăm ciocolată!

Ce tipuri de ciocolată există și în ce constau diferențele?

Ciocolata neagră
Ciocolata neagră conține cacao într-un procent foarte mare și este mai închisă la culoare, mai “picantă" și ușor amăruie. Unele tipuri de ciocolată neagră nu conțin lapte deloc, putând astfel să fie inclusă și în alimentația vegană. Ciocolata neagră se mai numește și „ciocolată simplă”.
 
Ciocolata cu lapte
După cum sugerează și numele, ciocolata cu lapte conține un procent mare de lapte sau produse lactate. Are o culoare mai deschisă și este făcută din unt de cacao, masă de cacao, zahăr și, desigur, lapte.
 
Ciocolata albă
Pentru prepararea ciocolatei albe, pulberea de cacao este îndepărtată din masa de cacao, ceea ce duce la culoarea sa deschisă. Ciocolata albă este fabricată din unt de cacao, zahăr și lapte și este cea mai dulce dintre cele trei tipuri de ciocolată.

Cum sa topesti ciocolata

Combinații irezistibile

Aproape oriunde în lume, ciocolata cu lapte este cea mai populară. Cremoasă și fină, se topește în gură și te face să nu te saturi. Pe locul doi se clasează ciocolata neagră, urmată de cea albă. De cele mai multe ori, ciocolata se combină cu nuga sau cu nucile crocante. Alunele și migdalele sunt la modă în ultima vreme în industria ciocolatei, mai ales alunele întregi. Combinațiile cu biscuiți de tot felul sunt, de asemenea, tot mai solicitate. Fie că este vorba de prăjiturele cu unt, Oreos sau cunoscuții biscuiți scoțieni, ciocolata și biscuiții se potrivesc de minune.

Descoperind noi posibilități: explorarea unui teritoriu necunoscut în lumea ciocolatei

Ciocolată cu sare de mare

Un eficient potențator al aromelor, sarea este necesară într-o mică măsură în orice desert, prăjitură sau bomboană. Așa că nu este de mirare că acum există ciocolată cu fulgi fini de sare de mare. Pișcă un pic la limbă și are un gust minunat de ciocolată.

 

Ciocolată cu piper roz

Boabele de piper roz cu ciocolată albă sunt o adevarată desfătare pentru ochi, iar combinația de piper roz cu ciocolată albă cremoasă reprezintă un ospăț mai mult decât binevenit pentru papilele gustative.

 

Ciocolata cu alcool: gin și rom 

Combinația de ciocolată dulce, stafide și alcool este deja clasică. Însă noile sortimente, cum ar fi ciocolata neagră cu gin și lingonberry, sunt deosebit de plăcute și îți răsfață papilele gustative cu o aromă minunată picantă și fructată de care nu te mai poți sătura.

4 decoratiuni delicate de Craciun

Cum sa acoperi prajiturile cu Ganache

Ganache cu nougat
Vezi rețeta
Ganache cu zmeură și ciocolată neagră
Vezi rețeta
Ganache de vanilie și ciocolată albă
Vezi rețeta

Specialitati faimoase de ciocolata

Fie că vorbim despre deserturi fierbinți, preparate cu înghețată sau aerate și ușoare, nu există dulciuri pe care să nu le puteți face din ciocolată, să nu le puteți glazura cu ciocolată sau să nu le puteți scufunda în ciocolată. Există, de asemenea, un motiv întemeiat pentru care ciocolata este liderul clar în topul aromelor pentru înghețată.

Tort Sacher (Austria)

Sacher este un tort tradițional din Austria. Tortul plin de ciocolată și cu adevarăt delicios este nelipsit din meniul oricărei cafenele respectabile din țară.

Mole (Mexic)

„Mole” descrie o varietate de sosuri picante, condimentate - originare din Mexic, cu până la 35 de ingrediente, inclusiv ciocolată, chili și diverse mirodenii, constituind de obicei baza sosului. Există însă și unele rețete de mole pentru care este nevoie de până la 75 de ingrediente diferite. Cel mai cunoscut sos mole este “poblano", care este folosit pentru prepararea enchiladas sau este servit cu pui.

Mousse de ciocolată (Franța)

Nimic nu se compară cu mousse-ul de ciocolată care ți se topește pur și simplu pe limbă. Rețeta de de mousse cu ciocolată neagră, unt, zahăr și ou datează din 1755, iar bucătăria franceză este aproape de neimaginat fără el. 

Informatii interesante despre ciocolata

Istorie - povestea ciocolatei și ce au de-a face elvețienii cu ea

Ciocolata a fost denumită inițial „xocóatl” și a fost preparată de azteci din apă, cacao, chilli și vanilie. Această băutură fierbinte a fost atât de apreciată de locuitorii din America Latină, încât aceștia erau siguri că trebuie să existe un zeu pentru asta.

În 1528, cuceritorii spanioli au adus-o în Europa unde, pentru prima dată, a fost preparată cu zahăr din trestie și miere. În Europa, cacaua a fost considerată sănătoasă și generatoare de energie. Adesea a fost folosită ca afrodisiac, motiv pentru care a fost vândută în farmaciile din Europa până în secolul al XIX-lea.

În 1847, Fry & Sons din Bristol - Anglia, a avut ingenioasa idee de a înlocui apa cu zahăr și unt de cacao și de a pune ciocolata într-o matriță, fiind astfel inventată prima tabletă de ciocolată.

Elvețienii au fost cei care au implementat tehnica “conching” ce oferă ciocolatei o consistență fină și cremoasă și pune în valoare toate aromele. Rodolphe Lindt a inventat această tehnică și a fost primul care a creat ciocolata fină. Invenția sa a fost patentată în 1879.

Unde este cultivată cacaua?

Arborele de cacao se regăsește în zonele cu climă tropicală deoarece are nevoie de umiditate suficientă și nu poate rezista la temperaturi sub 15 grade. Zonele unde se cultivă preponderent sunt: America Centrală, Africa și Asia de Sud-Est. Principalele țări în care se cultivă arborele de cacao sunt Coasta de Fildeș, Ghana, Nigeria, Camerun, Indonezia, Brazilia, Republica Dominicană, Ecuador, Mexic, Peru și Bolivia. Aproximativ 70% din producția de boabe de cacao provine din Africa de Vest. Totuși, și în Madagascar, Costa Rica, Jamaica și Venezuela se cultivă arbori de cacao.

Cum se transformă boabele de cacao în ciocolată?

După ce au fost recoltate, boabele de cacao sunt fermentate - un proces care permite dezvoltarea primelor arome caracteristice – tot acum capătând și culoarea maron.

După fermentare, boabele de cacao conțin până la 60% apă, motiv pentru care trebuie lăsate la uscat pentru a permite prelucrarea ulterioară și pentru a-și prelungi durata de viață.

Boabele de cacao sunt apoi transportate din regiunile în care au fost recoltate, direct la fabricile de ciocolată, unde se îndepărtează impuritățile precum nisipul și iuta. Boabele sunt apoi prăjite, ceea ce permite dezvoltarea deplină a aromei. După îndepărtarea cojilor și măcinarea boabelor, poate începe procesul de producție de ciocolată.

Ciocolata premium

Dacă ciocolata obișnuită poate fi achiziționată fără vreun efort financiar de la supermarket, sortimentele premium pot fi destul de costisitoare. 

To'ak, cele mai scumpe boabe de cacao din lume, cresc în jungla ecuadoriană. Acest tip de arbori de cacao sunt foarte batrâni și foarte, foarte rari. Un adevărat “Ferrari” al boabelor de cacao, au o aromă completă și complexă, mai ales în combinație cu fructe, flori și nuci.