Se pregătește maiaua din drojdia fărămițată, apa caldă, zahăr și 4 linguri de făină din cantitatea totală. Se lasă minim 15 minute la caldură să dospească. Se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și untul în el. Se cerne făina, se adaugă maiaua, amestecul cald de lapte, ouăle bătute, apa minerală, smântâna, uleiul și conținutul pliicurilor de Finesse. Frământăm bine până aluatul nu se mai lipește de mâini și devine neted. Îl lăsăm să crească la un loc cald până își dubleză volumul, sau chiar mai mult de atât.
Pregătim umplutura amestecând într-un vas toate ingredientele.
Când aluatul este crescut, îl împărțim în două, apoi fiecare bucată în alte trei părți egale. Întindem fiecare bucățică de aluat în forma dreptunghiulară, întindem umplutura, apoi rulăm, strângând la capete să nu ne iasă umplutura. Împletim cele trei bucăți și le punem în tavă, având grijă să punem capetele dedesubt.
Lăsăm să crească în tavă încă 10-20 de minute, apoi coacem cozonacii în cuptorul preîncălzit la 180°C în jur de 60 de minute – poate fi și mai mult, în functie de puterea cuptorului (facem testul cu scobitoarea – cozonacul fiind foarte înalt, vom avea nevoie de un băț de frigărui din lemn). Îi vom acoperi imediat cum prind culoare pentru a nu se arde la suprafață.
Durată de coacere: despre 60 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 160 °C
Când sunt gata, îi scoatem și îi ungem cu un ou bătut, apoi îi mai lăsăm în cuptor 1 minut. Putem să îi pudrăm cu zahăr sau îi lăsăm așa.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri
Preparare:240 Dificilădespre 2 bucăți