Totul crește! Cum se prepară aluatul dospit perfect

Aluatul dospit este unul dintre acele lucruri pe care le poți sau nu le poți face, nu-i așa? Nu chiar. Sigur, este nevoie de puțină practică, dar cu aceste sfaturi simple, oricine poate  prepara un aluatul dospit în cel mai scurt timp.

Drojdie uscată sau drojdie proaspătă?

Tipul de drojdie folosit, de fapt, nu contează  - puteți prepara aluat dospit cu oricare. Cu alte cuvinte, cei care simt subit o nevoie de a coace o chiflă împletită, dar au „numai” drojdie uscată nu trebuie să își facă griji că nu au drojdie proaspătă în frigider. Pur și simplu, nu trebuie decât să urmați instrucțiunile de pe ambalaj. Apropo, spre deosebire de pâine, aluatul dospit nu necesită, de regulă, maia. Cei care doresc cu adevărat să folosească maia pot face, desigur, acest lucru și vor fi răsplătiți cu un produs mai ușor, care rămâne proaspăt mai mult timp.

Răbdarea este foarte importantă!

Dacă aluatul de drojdie ar avea trăsături umane, nu există nici o îndoială că acesta ar intra în categoria sufletelor sensibile. Are nevoie de atenție și iubește să fie mângâiat. Dar merită. La urma urmei, un aluat dospit cu cât primește mai multă mângâiere, cu atât va crește mai bine mai târziu. Iar acest lucru este făcut de drojdie - care „mănâncă” zahărul conținut în amidonul din făină și produce alcool, arome și dioxid de carbon. Aluatul fermentează și crește, asigurând astfel o coacerea uniformă și o structură cu pori fini. Dar atenție - este posibil ca aluatul să fie și supracrescut!

Momentul potrivit este esențial

Când aluatul de drojdie crește, se formează bule mici de gaz. Amidonul din făină care încă nu a fost transformat în zahăr de către drojdie rămâne în aluat. La un moment dat, amidonul nu mai este capabil să țină dioxidul de carbon, iar aluatul se prăbușește. Din fericire, însă, aluatul trebuie lăsat să crească foarte mult timp pentru ca acest lucru să se întâmple. Majoritatea rețetelor specifică două creșteri, începând cu o dospire mai lungă de aproximativ o oră până când aluatul și-a dublat volumul. După ce aluatul astfel dospit este în continuare format, de exemplu, în brioșe sau chifle împletite, trebuie lăsat încă o repriză de câteva minute ca să crească din nou.

Aluatului dospit îi place să stea într-un loc călduț și confortabil

În mod ideal, aluatul dospit ar trebui lăsat să crească într-un loc călduț - aici este cel mai fericit! Dar asigurați-vă că temperatura nu depășește 40°C. Prin urmare, o cameră de boiler este un loc foarte bun sau oriunde lângă un calorifer. Și cuptorul poate fi o soluție simplă. Chiar și atunci când este așezat în chiuvetă, aluatul va crește la volumul complet. Pur și simplu umpleți chiuveta cu apă călduță și puneți drojdia într-un bol scufundat în apa călduță.

 

Și dacă totuși drojdia dvs. nu crește? Nu este totul pierdut!

 

Desigur, se poate întâmpla ca aluatul dvs. dospit să nu vrea să crească. După cum am spus deja, are un suflet foarte sensibil! Poate că drojdia are nevoie de puțină mâncare - un vârf de zahăr stimulează drojdia în aluat și o încurajează să crească (mai mult). Dacă aluatul dvs. nu crește deloc, este probabil prea frig. Pur și simplu reglați temperatura și alegeți un loc mai cald. Asigurați-vă că aluatul nu devine prea cald, deoarece acest lucru îl va strica și va trebui din nou pregătit de la zero. Dacă aluatul este prea ferm, încercați să adăugați treptat puțin lichid. Dar întotdeauna rămâneți fidel devizei că „lucrurile bune se întâmplă celor care știu să aștepte!”. Fie că e apă sau lapte, lichidul trebuie încorporat prin frământare puțin câte puțin.

Să congelez aluatul dospit?

Opiniile sunt împărțite. Nu recomandăm congelarea, deoarece calitatea aluatului are de suferit. Aluatul leagă apa prin procesul de congelare și conține mai multă umiditate după decongelare - devine gras. În plus, chiar poate exploda în unele locuri. Dacă totuși doriți să-l congelați, ar trebui să fie deja adus în forma în care doriți să o coaceți mai târziu, de exemplu, ca pâine sau chiflă. Împachetați bine aluatul format, de exemplu într-o pungă de congelare și congelați rapid. Astfel se poate păstra până la șase luni. Când sunteți gata să-l folosiți, pur și simplu dezghețați aluatul peste noapte în frigider și apoi lăsați să crească într-un loc cald, ca de obicei. Apoi coaceți-l la cuptor conform rețetei.

Trăiască tradiția

În unele țări, este o tradiție să se mănânce produse de patiserie din aluat dospit cu ocazia sărbătorilor mai speciale. În țările creștine, de exemplu, există numeroase variante de pâine de Paște, ceea ce semnifică sfârșitul Postului. Se spune că forma sa rotundă simbolizează puterea soarelui și promite un an productiv. Sub formă de împletitură, pâinea întruchipează legătura dintre umanitate și Dumnezeu. Fructele precum sultanele și stafidele, uneori înmuiate în rom, precum și tot felul de nuci sunt adesea coapte în pâine.

Aluat dospit: iatã cum se face!

Gata cu teoria, este timpul să treci la treabă! Acestea sunt rețetele de bază pentru aluatul dospit.

Împletitura

Cine are cea mai frumoasă împletitură? Aceste tutoriale ușoare „Cum să” vă vor face să pregătiți o împletitură în cel mai scurt timp. Deși versiunea clasică folosește trei șiruri, posibilitățile sunt nesfârșite! De ce să nu dai drumul la cinci sau poate chiar nouă? Fii curajos și dă-i înainte - rezultatul va fi delicios indiferent de designul pe care îl vei alege!

Colac împletit din 5 fire

Colac împletit din 5 fire

Se frământă aluatul pe o suprafață tapetată cu făină și se taie în cinci părți egale. Se rulează în cinci fire/rulouri de aprox. 40 cm lungime. Se presează laolaltă toate capetele dintr-o parte și se poziționează firele astfel încât două să fie în stânga și trei să fie în dreapta.

 

  • Se ia cel mai din dreapta fir și se aşază între cele două rulouri din stânga. În continuare, se ia firul cel mai din stânga și se aşază între cele două rulouri din dreapta acestuia.
  • Acum se ia cel de-al doilea fir din stânga și se aşază peste următorul fir în dreapta.
  • Firele ar trebui să apară acum așa cum au fost în poziția de plecare, cu trei fire în dreapta și două fire în stânga.

 

Apoi se începe din nou de la început. Se repetă procesul de împletire (de aproximativ 4-5 ori) până când capetele firelor sunt aproximativ nivelate, apoi se presează pentru a se prinde împreună.

 

Notă: Împletitura va apărea cu diagonal ușor spre stânga - acest lucru se întâmplă automat.

 

Se aşază colacul împletit pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă să crească din nou timp de 30 de minute. Apoi se unge cu albuș de ou, se presară cu fulgi sau ornamente de ciocolată după dorință și se coace cca 25-30 minute.

Cu nouã fire

Cu nouă fire

Se frământă aluatul pe o suprafață tapetată cu făină și se taie în nouă părți egale. Se rulează în nouă fire/rulouri de aprox. 60 cm lungime. Apoi, se formează trei grupuri fiecare de câte trei fire pentru a se forma trei împletituri clasice. Se apasă marginile de la un capăt laolaltă pentru a se fixa împreună și apoi se plasează alternativ firul drept exterior peste firul din mijloc. Apoi se ia firul exterior din stânga și se aşază peste firul din mijloc. Și așa mai departe. Odată terminate toate împletiturile, acestea se împletesc împreună pentru a obține un colac clasic. Pentru a face acest lucru, se apasă capetele celor trei părți împreună și se împletesc. Se repetă procesul de împletire (de aproximativ 3 până la 4 ori) până când capetele firelor sunt la aproximativ același nivel, apoi se apasă  împreună.

 

Observație: Împletitura poate arăta diferit, în funcție de cum sunt firele împletite: în jos sau deasupra

 

Se aşază colacul împletit pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă să dospească din nou timp de 30 de minute. Se unge cu albuș de ou și se coace cca. 25-30 minute. După ce s-a răcit, se decorează cu glazură de zahăr și cu morcovi de marțipan.

Cununã împletitã

Cunună împletită

Se frământă aluatul pe o suprafață tapetată cu făină și se taie în patru părți egale. Acestea se rulează în patru fire de aprox. 50 cm lungime. Se așază cele patru fire de aluat suprapuse sub forma unui diamant astfel încât în ​​mijloc să se creeze un pătrat mic. Pentru a face acest lucru, se poziționează două fire transversal pe suprafața de lucru. Apoi se așază celelalte două fire longitudinal deasupra firelor transversale. Se ia firul transversal inferior și se ridică peste firul longitudinal din dreapta iar firul transversal superior peste cel longitudinal din stânga. Rezultatul va semăna cu un diamant. Începând de la mijloc, două fire se extind către dreapta, două în jos, două spre stânga și două în sus.

 

Împletirea începe cu unul dintre firele poziționate sub un alt fir, de exemplu din partea superioară dreaptă. Se ia acest fir și se aşază peste firul inferior vecin în sens orar. Se repetă acest proces cu toate perechile de fire. Când se ajunge de unde s-a început, se repetă procesul în sensul acelor de ceasornic. Pentru a face acest lucru, așezați firul din dreapta jos peste cel din dreapta sus. Se mută pe următorul fir și se aşază peste firul vecin și așa mai departe. Se repetă procesul încă o dată. Apoi se face pentru a treia oară în direcția opusă. Pur și simplu se glisează capetele sub noduri și se apasă. Astfel se obține o cunună cu aspect uniform.

 

Se pune cununa împletită pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă să dospească din nou timp de 30 de minute. Apoi se unge cu gălbenuș de ou, se presară cu câteva bucăți de fistic și migdale și se coace pentru aprox. 25-30 minute.

Consimțământul pentru urmărire

Ne-am bucura dacă ați fi de acord ca noi și partenerii noștri să folosim cookie-uri și tehnologii similare pentru a înțelege modul în care utilizați site-ul nostru web. Acest lucru ne permite să înțelegem mai bine comportamentul Dvs. ca utilizator și să adaptăm site-ul nostru în consecință. Mai mult, noi și partenerii noștri am dori să folosim aceste date pentru oferte personalizate pe platformele partenerilor noștri. Dacă sunteți de acord, vă rugăm să faceți clic pe „De acord”. Acordul dumneavoastră include și un posibil transfer de date în Statele Unite în sensul articolului 49 GDPR. Vă rugăm să consultați politica noastră de confidențialitate, unde puteți găsi mai multe informații și despre transferurile de date către partenerii și furnizorii de tehnologie din Statele Unite. Vă puteți răzgândi în orice moment.

Caracteristici necesare

Avem nevoie de aceste cookie-uri și tehnologii similare pentru a permite funcțiile de bază ale site-ului nostru web. Aceasta include, de exemplu, salvarea acestor setări. Aceste sunt strict necesare și nu pot fi închise.

Active permanent
Analize analitice și pesonalizare

În plus, am dori să aflăm mai multe despre modul în care utilizați site-ul nostru web pentru a-l optimiza pentru dvs. și pentru alți utilizatori. În acest scop, folosim cookie-uri și tehnologii similare care cartografiază comportamentul utilizatorilor și astfel ne ajută să îmbunătățim oferta noastră pentru dvs. 

De asemenea, colaborăm cu furnizori de tehnologie care vă pot procesa datele în Statele Unite. În acest caz există posibilitatea ca serviciile de securitate din Statele Unite să vă acceseze datele la scară largă, fără un avertisment în prealabil, iar dumneavoastră nu veți avea posibilitatea de a lua măsuri legale împotriva Statelor Unite.

da

Nu

(Re-) Marketing / partajare date cu terți

Pentru a ne asigura că ne putem adapta campaniile de marketing în funcție de nevoile dvs., colectăm modul în care ajungeți pe site-ul nostru web și modul în care interacționați cu reclamele noastre. Acest lucru ne ajută să îmbunătățim nu numai reclamele noastre, ci și conținutul nostru. Partenerii noștri de marketing folosesc, de asemenea, aceste informații în scopuri proprii, de ex. pentru a vă personaliza contul sau profilul pe platforma lor.

De asemenea, lucrăm cu parteneri care care vă pot procesa datele în Statele Unite. În acest caz există posibilitatea ca serviciile de securitate din Statele Unite să vă acceseze datele la scară largă, fără un avertisment în prealabil, iar dumneavoastră nu veți avea posibilitatea de a lua măsuri legale împotriva Statelor Unite.

da

Nu