Se preîncălzește cuptorul (încălzire sus/jos: 170°C).
Pentru aluat, se pun untul, zahărul brun și zahărul vanilat într-un vas de mixare și se freacă cu mixerul, cu paletele de batere, până când amestecul devine spumos și cremos. Se adaugă și se încorporează pe rând ouăle. Se încorporează apoi sosul de mere. Se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și scorțișoara, apoi se cerne peste compoziție și se încorporează. Merele se spală, se usucă, se curăță de coajă, se îndepărtează casa semințelor și se răzuiesc fin. Merele răzuite se încorporează în compoziția de aluat.
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 170 °C
Se toarnă aluatul în forma de copt tapetată cu hârtie de copt și se netezește. Se coace pe grătarul din mijloc al cuptorului, timp de circa 50 de minute. Dacă este nevoie, se acoperă blatul cu folie de aluminiu după 35 de minute, pentru a nu se înnegri prea mult.
Pentru crema de unt, se taie păstaia de vanilie pe lungime și se răzuiesc semințele. Semințele de vanilie se pun într-un vas de mixare împreună cu untul, sarea, zahărul pudră și acidul citric. Se freacă cu mixerul, cu paletele de batere, până când se obține un amestec spumos și cremos. Crema astfel obținută se lasă deoparte.
Pentru compotul de mere, se curăță și se taie merele în sferturi, se îndepărtează cotorul, apoi se taie mărunt. Se caramelizează zahărul într-o cratiță la foc mediu. Se adaugă merele, scorțișoara și păstaia de vanilie răzuită, se acoperă cu un capac și se fierbe la foc mediu, amestecând din când în când, timp de aprox. 10 minute, până ce merele se înmoaie. Apoi se scoate păstaia de vanilie.
Între timp, se îndepărtează marginea formei de copt și se taie blatul în trei foi. Se așază una dintre aceste foi pe un platou de tort. Se întinde compot de mere peste prima foaie, se acoperă cu cea de-a doua foaie și se apasă ușor. Se întind 4 linguri de cremă de unt pe această foaie, apoi se acoperă cu cea de-a treia foaie. Se lasă tortul la răcit cca. 1 oră.
Se taie mărunt glazura de ciocolată neagră și se topește pe baie de aburi. Se așază șablonul emoji într-o husă de plastic transparentă. Se toarnă glazura topită într-un poș și, cu ajutorul acestuia, se repartizează în șablonul emoji. Se pune la rece timp de 10 minute.
Se întinde restul de cremă de unt pe partea de sus și pe părțile laterale ale tortului într-un strat neted, folosind cuțitul paletă. Se scot emoji-urile din frigider cu puțin timp înainte de servire, se îndepărtează cu grijă din șablon și se aplică pe partea laterală a tortului.
Se decorează tortul cu decoruri din zahăr după dorință.
Rețete asemănătoare
Plăcintă
Plăcintă
Plăcintă