Flag

Cozonac de Paște

despre 30 bucăți
Medie
180
Tradiţionalul cozonac, îmbogățit cu migdale crocante, stafide aurii, coajă de lămâie și portocală este perfect pentru masa festivă de Paşte.
Această rețetă combină gusturile clasice cu note surprinzătoare, creând un desert festiv plin de savoare. Aluatul moale și pufos, împreună cu umplutura bogată și parfumată fac din acest cozonac piesa centrală a mesei de Paște.
Ingrediente
Preparare
Recipe Tips
În funcție de preferință, coaja de portocale și cea de lămâie pot fi tocate fin.
Recipe Tips
Vă rugăm să țineți cont și de condițiile de coacere ale cuptorului dvs.
Picture -
Picture -
TE RUGĂM SĂ EVALUEZI REȚETA
Cum a ieșit această rețetă??

Rețete asemănătoare

Rețete asemănătoare

Picture - Hero image
Ustensile
Pentru aluat
Mixer
Tavă de copt (30 x 40 cm)
Hârtie de copt

Ingrediente

Pentru maia
1 cubDrojdie proaspătă Dr. Oetker
3 linguriapă caldă
1 lingurăzahăr
4 lingurifăină
Pentru aluat
250 mllapte
100 gunt sau margarină moale
500 gfăină
50 gzahăr
1 plicZahăr Vanilinat Dr. Oetker
1 plicFinesse coajă rasă de lămâie Dr. Oetker
1ou
1albuș
100 gmigdale curățate de coajă și mărunțite
100 gcoajă de lămâie zaharisită
100 gcoajă de portocală zaharisită
100 gStafide aurii Dr. Oetker
Pentru ungere
1gălbenuș
1 lingurălapte

Afișare produse

Picture - Zahăr Vanilinat Dr. Oetker
Picture - Stafide aurii Dr. Oetker
1

Maiaua

Pentru aluat, se încălzește laptele și se adaugă untul sau margarina. Se pregătește maiaua din cubul de drojdie fărămițat, apă caldă, zahăr și 4 linguri de făină luate din cantitatea totală. Se lasă minim 5 minute la caldură să se dospească.

2

Aluatul pentru cozonacul de Paște

Restul de făină se pune într-un bol. Se adaugă maiaua de drojdie (pasul 1). Se adaugă zahărul, zahărul vanilinat, Finesse-ul, oul, albușul și amestecul călduț de lapte. Se amestecă laolaltă cu mixerul cu spirale la viteză mică, apoi încă 5 minute la viteză maximă până ce se obține un aluat neted (se poate frământa și cu mâna). La sfârșit se încorporează migdalele, coaja de portocale, coaja de lămâie și stafidele. Aluatul acoperit se lasă la dospit într-un loc călduț până când își dublează volumul. Tava se tapetează cu hârtie de copt.

3

Aluatul se mai frământă puțin pe un blat tapetat ușor cu făină, apoi i se dă forma unei pâini rotunde (cu diametrul de cca. 18 cm). Se așază în tava de copt și se mai lasă acoperit, la dospit, într-un loc călduț până când își mărește vizibil volumul. Se preîncălzește cuptorul.

4

Umplutură cozonac

Gălbenușul se bate împreună cu laptele. Cozonacul se crestează (nu foarte adânc) în cruce și se unge cu gălbenușul bătut. Se introduce în cuptor în partea de jos și se coace.

Durată de coacere: despre 35 - 40 Minute

Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C

Temperatură cuptor cu convecție: 160 °C

5

Cozonacul copt se lasă cu tot cu hârtia de copt la răcit pe un grătar de bucătărie.

  • În funcție de preferință, coaja de portocale și cea de lămâie pot fi tocate fin.
  • Vă rugăm să țineți cont și de condițiile de coacere ale cuptorului dvs.