Flag

Lipie cu garnitură

8 bucăți
Medie
40
Lipia crocantă și pufoasă din aluat dospit, acoperită cu dovleac, brânză de oaie și șuncă este foarte ușor de preparat. O gustare consistentă și delicioasă
Ingrediente
Preparare
Recipe Tips
Brânza feta poate fi înlocuită cu Emmental răzuit.
Picture -
Picture -
TE RUGĂM SĂ EVALUEZI REȚETA
Cum a ieșit această rețetă??

Rețete asemănătoare

Rețete asemănătoare

Picture - Hero image
Ustensile
Pentru tava de copt
Hârtie de copt

Ingrediente

Aluatul dospit
100 gfăină integrală de secară
300 gfăină (albă de grâu)
1 plicMaia uscată din făină integrală de secară Dr. Oetker
1 plicDrojdie Dr. Oetker (uscată)
1 lingurițăsare
250 mlapă călduță
4 linguriulei
Garnitura
despre 700 gdovleac
100 gșuncă (sau bacon)
150 gsmântână fermentată (30% grăsime)
200 gbrânză Feta (sau brânză de oaie)
Pentru decor
ceapă verde (frunze)

Afișare produse

Picture - Maia uscată din făină integrală de secară Dr. Oetker
Picture - Drojdie Dr. Oetker (uscată)

Cum se prepară lipia cu garnitură?

1

Prepararea aluatului dospit

Într-un vas se amestecă cu grijă făina de secară și făina de grâu cu drojdia și cu maiaua. Se adaugă restul ingredientelor apoi se amestecă cu mixerul (cu paletele de frământare) la început scurt la viteză mică, apoi 5 minute la viteza maximă până se obține un aluat omogen. Aluatul acoperit se lasă într-un loc călduț până ce își mărește vizibil volumul. Se tapetează tava cu hârtie de copt.

2

Aluatul se presară cu puțină făină, se scoate din vas și pe o suprafață ușor tapetată cu făină se mai frământă o dată.

3

Formarea lipiei

Aluatului i se dă forma unui rulou care se taie în circa 8 bucăți egale. Din fiecare bucată se formează o bilă care se presară cu puțină făină și se întinde într-o foaie de aluat cu dimensiunea de 15 x 10 cm. Foile de aluat astfel formate se așază în tava de copt unde se lasă din nou la dospit până ce își măresc vizibil volumul. Se preîncălzește cuptorul.

Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: despre 180 °C

Temperatură cuptor cu convecție: despre 160 °C

4

Acoperirea lipiei și coacerea

Dovleacul se spală, se taie felii, se scot semințele apoi se taie în feliuțe cu grosimea de cca 0,5 cm. Brânza se taie mărunt. Smântâna se întinde uniform peste foile de aluat. Se așază feliuțele de dovleac, șuncă și bucățile de brânză. Se introduc în cuptor și se coc în treimea inferioară a cuptorului.

Poziție grătar: în partea de jos

Durată de coacere: despre 35 Minute

Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: despre 180 °C

5

Asezonarea

Ceapa verde se spală, se taie rondele și se presară peste lipii. După dorință se poate presăra puțin piper. Se servesc imediat.

  • Brânza feta poate fi înlocuită cu Emmental răzuit.