Unge o formă de tartă sau plăcintă de 24 cm. Preîncălzește cuptorul la 180 °C / 160 °C cu ventilație / treapta 4 la cuptorul pe gaz.
Pentru aluatul de plăcintă, amestecă făina, zahărul și sarea într-un bol mare, până se omogenizează. Adaugă untul rece tăiat cubulețe. Folosind un blender pentru aluat sau o furculiță, încorporează untul în ingredientele uscate până obții un amestec cu firimituri mici. Adaugă oul și pasta de vanilie, apoi frământă cu mâinile reci până când toate ingredientele sunt bine încorporate. Învelește aluatul și lasă-l la rece timp de 15–20 de minute.
Pe o suprafață presărată cu făină, întinde aluatul într-o formă puțin mai mare decât tava de copt. Transferă cu grijă aluatul în tavă, apoi taie excesul de pe margini cu un cuțit ascuțit. Întinde din nou aluatul rămas și decupează frunze cu ajutorul unei forme pentru biscuiți sau creează un șablon din hârtie de copt și decupează în jurul lui. Pune la rece timp de 15–20 de minute.
Coace aluatul timp de 8–10 minute, apoi lasă-l deoparte.
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Pentru umplutură, bate ouăle într-un bol mare. Adaugă siropul de arțar, laptele de migdale, condimentele pentru dovleac și pasta de vanilie. Adaugă piureul de dovleac. Bate totul împreună până când compoziția este bine omogenizată.
Toarnă umplutura peste baza de aluat și coace timp de 50–60 de minute, până când umplutura se încheagă. După 15 minute, așază frunzele din aluat peste plăcintă.
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Scoate plăcinta din cuptor și las-o să se răcească complet. Acoperă bine și pune-o la frigider pentru câteva ore sau peste noapte. Plăcinta cu dovleac și vanilie se păstrează la frigider până la 4 zile.
Rețete asemănătoare
Plăcintă
Plăcintă
Plăcintă