Flag

Portokalopita

10 porții
Medie
30
O plăcintă de origine grecească, cu iaurt și portocale
Ingrediente
Preparare
Recipe Tips
Vă rugăm să țineți cont de condițiile de coacere ale cuptorului dvs.
Picture -
Picture -
TE RUGĂM SĂ EVALUEZI REȚETA
Cum a ieșit această rețetă??

Rețete asemănătoare

Rețete asemănătoare

Picture - Hero image

Ingrediente

Pentru sirop
250 mlapă
250 gzahăr
1portocală - zeama de la portocală
Pentru prăjitură
200 gfoi de plăcintă
75 gzahăr
50 gZahăr pudră aromatizat Dr. Oetker cu aromă de citrice și vanilie
1 plicZahăr Vanilat Bourbon Dr. Oetker
125 mlulei de măsline
125 mliaurt grecesc
0,5 lingurițePraf de copt Dr. Oetker
0,5 lingurițeBicarbonat de sodiu alimentar Dr. Oetker - cu aromă de lămâie
1 lingurițăEsență naturală de vanilie Madagascar
1 plicFinesse coajă rasă de portocale Dr. Oetker
2ouă
50 gunt (pentru uns tava)
1portocală - zeama de la portocală
Pentru decorare
1portocală tăiată felii

Afișare produse

Picture - Zahăr pudră aromatizat Dr. Oetker cu aromă de citrice și vanilie
Picture - Zahăr Vanilat Bourbon Dr. Oetker
Picture - Praf de copt Dr. Oetker
Picture - Bicarbonat de sodiu alimentar Dr. Oetker - cu aromă de lămâie
1

Pregătirea siropului

Punem apa și zahărul într-un vas pe foc și amestecăm bine, până când tot zahărul se topește. Lăsăm siropul să dea în clocot 1-2 minute și luăm apoi vasul de pe foc. În momentul în care siropul s-a răcit, adaugăm în el și zeama de la o portocală.

2

Pregătirea prăjiturii

Foile de plăcintă se taie în mod grosier, tip fideluță sau se rup cu mâna. Ele trebuie uscate în prealabil pentru a căpăta o textură casantă (foile se lasă la uscat fie peste noapte, fie se usucă la cuptor timp de 45 minute, la o temperatură de 110 grade).
Se amestecă uleiul cu 75 g zahăr, un plic de zahăr pudră aromatizat cu citrice și un plic de zahăr vanilat Bourbon, până când zahărul se topește. Se adaugă apoi iaurtul și cele 2 ouă și se amestecă bine totul. (Iaurtul grecesc poate fi înlocuit și cu un iaurt simplu cremos sau cu smântână).
După ce ouăle s-au încorporat în compoziție, adăugăm și coaja rasă de portocală, zeama de la o portocală și o linguriță de esență de vanilie. Adăugăm apoi praful de copt si bicarbonatul de sodiu și încorporăm la final, cu ajutorul unei spatule, și foile de plăcintă, uscate și fărâmițate în prealabil.
Turnăm amestecul rezultat într-o tavă (cu diametrul de 25 cm) unsă bine cu 50 grame de unt și decorăm pe deasupra cu feliile de portocală tăiate în rondele. Se coace la cuptorul electric preîncălzit, la 160 grade Celsius, cu ventilație sus-jos (sau la treapta 2-3 la cuptorul pe gaz), timp de aproximativ 35-45 minute, în funcție de puterea acestuia. 
Când prăjitura este gata, o scoatem din cuptor și turnăm imediat peste ea siropul pregătit anterior, pentru a se putea hidrata complet și să se înmoaie cât mai repede. Se lasă apoi minim 2 ore pentru ca siropul să o pătrundă cât mai bine și pentru a se răci complet, înainte de a se tăia pentru servire.

Poziție grătar: central

Durată de coacere: 40 Minute

Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 160 °C

  • Vă rugăm să țineți cont de condițiile de coacere ale cuptorului dvs.