Taie dovleacul curățat în bucăți și fierbe-l într-o oală cu apă. Pasează-l până devine piure și lasă-l să se răcească.
Combină făina, drojdia și sarea într-un bol mare și amestecă. Adaugă apoi apa, untul vegetal, siropul de arțar și 200g de piure de dovleac.
Folosește un mixer electric cu bol pentru a frământa aluatul timp de 8–10 minute, până când devine neted și elastic.
Pune aluatul într-un bol uns ușor cu ulei și acoperă-l cu un prosop. Lasă-l la dospit aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
Ia nouă bucăți de sfoară de bucătărie, sau aproximativ 1,20 m de sfoară tăiată în nouă bucăți. Pune-le deoparte și înmoaie-le în ulei, pentru a fi mai ușor de îndepărtat după coacere.
După ce aluatul și-a dublat volumul, pune-l pe o suprafață presărată ușor cu făină și frământă-l delicat. Modelează aluatul într-un rulou lung, de forma unui buștean, și taie-l în nouă bucăți egale. Rulează fiecare bucată de aluat într-o bilă și asigură-te că partea de sus este cât mai netedă posibil.
Taie fiecare bucată de sfoară de bucătărie în 4 părți egale. Așază cele 4 sfori unse cu ulei pe un tocător sau pe un blat curat, formând o stea.
Așază bilele de aluat cu partea netedă în jos în centrul stelei formate din sfori. Pe rând, leagă fiecare sfoară într-un nod dublu strâns, pe partea de jos. Fiecare nod trebuie să fie bine legat, dar nu atât de strâns încât să deformeze aluatul.
Taie capetele în exces ale sforii.
Așază bilele de aluat cu partea de jos în sus pe tava de copt. Acoperă-le și lasă-le să se odihnească timp de 20 de minute.
Preîncălzește cuptorul.
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: despre 180 °C
Temperatură cuptor cu convecție: despre 160 °C
Coace chiflele. Când rulourile cu dovleac sunt gata coapte, așază-le pe un grătar pentru răcire.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 18 - 20 Minute
După ce rulourile s-au răcit, îndepărtează sforile de bucătărie. Decorează chiflele cu dovleac cu sticks-uri sau semințe de dovleac.
Rețete asemănătoare
Pâine
Pâine
Pâine