Flag

Vanilie

Extractul de vanilie
Inspirație
Vanilie
Extractul de vanilie

Știați că extractul de vanilie și esența de vanilie sunt același lucru? Conținutul sticlelor mici pe care le găsești în raioanele speciale de ingrediente de patiserie este folosit pentru a aromatiza tot felul de feluri de preparate din bucătăriile de pretutindeni. Dar conțin oare aceste sticle extract adevărat de vanilie? Pentru ce rețete este potrivit extractul de vanilie? Se poate prepara în casă extract de vanilie?

Ce este extractul de vanilie?

Extractul de vanilie se obține din păstăi de vanilie. Deoarece este extras din păstăi, extractul de vanilie conține componentele aromatice naturale ale vaniliei - într-o formă foarte concentrată.

Pentru ce se folosește extractul de vanilie?

Cel mai bun lucru despre extractul de vanilie: aroma sa delicată de vanilie îl face ideal pentru o gamă largă de rețete dulci, precum prăjituri și biscuiți, deserturi și specialități de cafea. Extractul de vanilie este potrivit și pentru prepararea înghețatei de vanilie făcute în casă, precum și pentru prepararea gemurilor cu o notă subtilă de vanilie. Faceți un sos condimentat? Adăugați o linguriță de extract de vanilie pentru a spori aroma.

Alternative la extractul de vanilie

Deși extractul de vanilie este considerat a fi un produs general în lumea produselor de cofetărie, și alte produse de vanilie pot fi folosite în schimb cu câteva mici modificări. Dacă doriți să utilizați alte produse de vanilie ca înlocuitor al extractului de vanilie, trebuie să aveți însă grijă  cât adăugați.

 

  • Dacă utilizați păstăi de vanilie proaspete, o păstaie de vanilie este echivalentă cu aproximativ 1-2 lingurițe de extract de vanilie.
  • Pentru a înlocui extractul de vanilie cu pudră de vanilie, veți avea nevoie de aproximativ două grame de pulbere ca înlocuitor pentru două lingurițe de esență.
  • Aveți la dispoziție zahăr vanilat? Aproximativ un plic din acest zahăr este echivalent cu o linguriță de extract de vanilie.

Extract de vanilie fără alcool

Cu câteva excepții, majoritatea producătorilor oferă extract de vanilie pe bază alcoolică, deoarece alcoolul este de obicei folosit pentru a extrage aromele.

Cumpărarea și păstrarea extractului de vanilie

Deoarece extractul de vanilie este unul dintre cele mai populare produse de vanilie aflate la îndemână, este disponibil pe scară largă în supermarketuri în raioanele specializate. Ar trebui să depozitați sticlele mici într-un loc răcoros și întunecat.

Prepararea extractului de vanilie acasă, fără alcool - rețeta

Dacă preferați lucrurile făcute în casă, am asamblat câteva instrucțiuni detaliate și directe despre cum să faceți singur extractul de vanilie. Urmăriți videoclipul pentru a afla cum să o faceți.

Ingrediente pentru aprox. 50 ml extract de vanilie:

  • 2 păstăi de vanilie
  • 50 g zahăr
  • 100 ml apă

 

Preparare:

 

  1. Tăiați păstaia de vanilie pe lungime și răzuiți semințele.
  2. Încălziți zahărul încet într-o tigaie până devine maroniu. Adăugați apa, semințele de vanilie și păstăile de vanilie și fierbeți încet la foc mic timp de 5-7 minute. Apoi scoateți păstăile de vanilie.
  3. Decantați extractul de vanilie într-un recipient steril, sigilați-l și lăsați-l să se răcească.

 

Odată decantat în sticle curate, extractul se va păstra într-un loc răcoros și întunecat timp de câteva săptămâni. Important: Utilizați întotdeauna linguri curate atunci când lucrați cu extractul pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în el.

Rețete cu extract de vanilie